Ceaiul de soc, efecte uimitoare


Ceaiul de soc este preferat de multe persoane sub formă de ceai sau socată, datorită gustului său plăcut, cu aromă specifică. Socul se folosește atât cu rol curativ, în ceaiuri și tincturi, cât și pentru prepararea unor băuturi răcoritoare. În articolul de astăzi îți propunem să afli ce beneficii are ceaiul de soc.

Fructele de soc conțin antioxidanți precum quercetina, kemferolul și isoramnetina, iar florile de soc conțin până la de 10 ori mai multe flavonoide decât fructele. Flavonoidele reprezintă un grup divers de fitonutrienți (substanțe chimice vegetale) care se găsesc în aproape toate fructele și legumele, având proprietăți antiinflamatorii și efecte pozitive asupra sistemului imunitar.

Iată ce beneficii poate avea consumul de ceai de soc:

Ceaiul de soc, remediu pentru răceală și gripă

Ceaiul de soc este recomandat în caz de răceală, fiind un bun antiinflamator, antioxidant și un ajutor pentru funcționarea sistemului imunitar. Socul poate calma tusea și iritația căilor respiratorii în răceală, gripă și bronșită, precum și febra, durerile de cap și durerile în gât. Mai mult, poate trata infecțiile bacteriene care afectează sinusurile. Pentru a avea efect sporit, se recomandă ca acest ceai să fie băut imediat ce încep să apară simptome de răceală sau de gripă.

Ceaiul de soc poate regla tranzitul intestinal

Proprietățile diuretice și laxative ale socului ajută în detoxifierea organismului și susțin funcțiile normale ale sistemului digestiv și ale rinichilor. Ceaiul de soc reglează tranzitul intestinal și elimină bacteriile dăunătoare, datorită efectului său antiseptic. Este recomandat, de asemenea, în prevenția infecțiilor urinare și după încheierea tratamentului acestora, dar și ca adjuvant pentru tratamentele afecțiunilor ficatului sau intestinelor.

Ceaiul de soc elimină apa în exces

Ceaiul de soc este util și în cazul dietelor, favorizând eliminarea apei în exces. Acest ceai poate stabiliza metabolismul și favorizează transpirația. Unele dovezi anecdotice sugerează că efectul de coajă de portocală care se observă în cazul celulitei se poate atenua cu ajutorul ceaiului de soc, dacă se bea în mod regulat, timp de 2-3 luni.

Ceaiul de soc poate ajuta la tratarea sinuzitei

Socul ar putea fi un aliat și în cazul infecției sinusurilor. Unii specialiști sunt de părere că șocul ar putea să ajute la tratarea sinuzitei.

Ceaiul de soc poate avea efect calmant

Unele dovezi indică faptul că socul poate fi și un mijloc de a calma inflamațiile articulare sau durerile de cap. Floarea de soc conține taninuri care creează o acțiune astringentă, ceea ce poate ajuta și pentru a calma simptomele alergiilor, cum ar fi secrețiile nazale și lăcrimarea excesivă. Socul poate ajuta și la calmarea nervilor și a anxietății și poate contribui la reducerea simptomelor depresiei.

Ceaiul de soc contribuie la reducerea colesterolului și a glicemiei

Ceaiul de soc poate ajuta la reducerea colesterolului și a nivelului de zahăr din sânge din organism, datorită conținutului de quercetină.

Cum prepari un ceai de soc?

Prepară ceaiul conform indicațiilor producătorului (de pe pachet) sau conform recomandărilor medicului fitoterapeut și consumă-l mai multe zile la rând, conform indicațiilor. În principiu, peste o lingură de flori de soc uscate se toarnă 250 ml de apă clocotită, se lasă 10 minute să se infuzeze, după care se strecoară. Se pot bea 3 căni cu ceai de soc pe zi, timp de cel mult șase săptămâni. Ceaiul se recomandă a fi băut neîndulcit, dar în prima cană se poate pune o linguriță de miere dacă se dorește.

Comentarii